klachten

Etalagebenen


Waarom Fysiotherapie Spoorlaan?

Onze fysiotherapeut Gabriëlle van den Broek zit aangesloten bij het Landelijk Netwerk Looptherapie, ook wel het ClaudicatioNet genoemd. Ze heeft hierdoor veel ervaring met de begeleiding van patiënten met etalagebenen. Doordat ze bij het netwerk zit aangesloten is ze op de hoogte van alle ontwikkelingen en blijft ze zich bijscholen.

Bij Claudicatio voeren de slagaders in uw benen te weinig zuurstof aan naar de spieren die u gebruikt bij het lopen, uw beenspieren. Dit komt omdat deze slagaderen, vaak door slagaderverkalking, vernauwd raken.

Claudicatio intermittens wordt ingedeeld in vier stadia:

  • Stadium 1: U heeft wel een vernauwing maar nog geen typerende beenklachten
  • Stadium 2: U heeft last van etalagebenen waardoor uw loopstand wordt beperkt.
    • Bij stadium 2a kunt u zonder klachten meer dan 100 meter lopen.
    • Bij stadium 2b treden klachten op voordat u 100 meter heeft gelopen.
  • Stadium 3: U heeft in rust pijnklachten in de benen en/of voeten. De toevoer van zuurstof en voedingsstoffen is hierbij ernstig beperkt.
  • Stadium 4: Aan de getroffen voet kunnen niet genezende wonden ontstaan.

Behandeling

De meest voorkomende behandeling bij claudicatio klachten is looptraining. Looptraining geeft het beste resultaat als u onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut aan de slag gaat. Om de pijnklachten te vermijden, gaan veel mensen op een aangepaste manier lopen. Dit kost veel extra energie en zuurstof. Bovendien kan een verkeerd looppatroon blessures veroorzaken. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut verbetert de looptechniek en de loopafstand.

Een betere looptechniek zorgt voor een afname van het zuurstofverbruik en draagt daarmee weer bij aan het verminderen van de pijnklachten. Voor het vaststellen van uw maximale loopafstand en conditie kan een looptest op de loopband worden uitgevoerd. Deze test wordt gedurende de trainingsperiode regelmatig herhaald als evaluatie om het effect van de looptraining in kaar te brengen. De training kan buiten lopen ook bestaan uit fietsen, spierversterkende oefeningen en voorlichting en advies. Onze fysiotherapeut gaat met u samen kijken welke training het beste bij uw klachten past.

Doordat wij aangesloten zijn bij het ClaudicatioNet wordt deze therapievorm vergoed door uw zorgverzekeraar.

Onze Specialist

Gabriëlle

van den Broek - Kitslaar

Maak nu een afspraak

Met één van onze specialisten.
Afspraak Maken