Specialisaties

Manuele therapie


Manueel therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie gericht op het onderzoek en de behandeling van gewrichtsklachten, waaronder de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Manuele therapie wordt toegepast bij functiestoornissen van gewrichten, spieren en zenuwen. Bewegingsbeperkingen gaan vaak samen met zowel pijn als een verminderde beweeglijkheid. Manueel therapeuten kijken naar de manier waarop mensen bewegen en zorgen dat de gewrichten, spieren en/of zenuwen beter functioneren. Manueel therapeuten hebben na de studie fysiotherapie een driejarige masteropleiding tot manueel therapeut gevolgd.

Onze manueel therapeuten Joost de Veer, Matoin Savi en Linda Lutgerink zijn specialist op het gebied van gewrichtsklachten waarbij de nadruk ligt op wervelkolomgerelateerde klachten. Ze kijken samen met u naar uw beperkingen tijdens bewegen en gaan hier deskundig mee aan de slag. Alle manueel therapeuten beheersen specialistische, manuele technieken die toegepast worden op gewrichten.
De keuzes en behandelmethoden die worden toegepast zijn altijd onderbouwd met de meest up-to-date beschikbare evidentie. Doordat ze zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) blijven ze op de hoogte van ontwikkelingen binnen de manuele therapie.
Matoin is daarnaast ook nog aangesloten bij Schoudernetwerk Zuid-Oost Nederland en Linda bij Schoudernetwerk Noord-Brabant. Zij kunnen daardoor de best passende begeleiding en behandeling geven bij allerlei vormen van schouderklachten.

Technieken die binnen de manuele therapie vaak worden gebruikt zijn mobilisatie- en manipulatietechnieken. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar. Er kan een directe verbetering van de beweeglijkheid en een directe afname van pijn ontstaan. Buiten mobilisatie- en manipulatietechnieken houdt de manueel therapeut zich bezig met het geven van voorlichting en advies en het versoepelen of versterken van spieren die rondom de gewrichten liggen. Een Master Manueel Therapeut (MMT) heeft zich verder gespecialiseerd in de bewegingsmogelijkheden van het lichaam. 

Manuele therapie kan u helpen bij:

  • Bewegingsbeperkingen of blokkades in de wervelkolom of andere gewrichten
  • Hoge en lage rugklachten, met of zonder uitstraling
  • Nek- en schouderklachten, met of zonder uitstraling
  • Hoofdpijn en nekpijn in combinatie met een bewegingsbeperking van de wervelkolom
  • Duizeligheidklachten
  • Rib- en borstklachten
  • Overige klachten aan het bewegingsapparaat


Eerste afspraak

Tijdens de eerste afspraak wordt u gescreend op rode vlaggen en wordt gekeken of u in aanmerking komt voor manuele therapie. Na de screening wordt verder gegaan met een vraaggesprek om een duidelijk beeld te krijgen van de oorzaak en mate van uw klachten. Aanvullend wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd waarbij de manueel therapeut onder andere kijkt naar de bewegingen in uw gewrichten en naar uw houding. Na het onderzoek kan vastgesteld worden waar de oorzaak van de klachten is en kan gestart worden met een behandeling. Samen met u wordt besproken welke behandeling het beste bij uw klachten aansluit. Afsluitend wordt indien nodig een volgende behandeling ingepland.

Onze manueel therapeuten zijn allemaal opgeleid aan de SOMT University of Physiotherapy. Daarnaast staan zij ingeschreven bij het NVMT.

Onze Specialist

Joost

de Veer

Matoin

Savi

Linda

Lutgerink

Maak nu een afspraak

Met één van onze specialisten.
Afspraak Maken