Specialisaties

Dry Needling


Met Dry Needling worden spierverhardingen, ook wel myofasciale triggerpoints genoemd, ontspannen door het prikken met een dunne naald in de spierbuik. Vaak geeft deze behandelmethode een snel effect doordat de spieren met daarin triggerpoints direct gaan ontspannen. Een triggerpoint is een verharde ‘knoop’ in de spier. Deze knoop wordt gezien als een lokale verhoogde spanning in een spier waar de doorbloeding tijdelijk verminderd is. Deze triggerpoint veroorzaakt lokale drukpijn, maar ook zogenoemde ‘referred pain’ oftewel uitstralende pijn. Dit is pijn die gevoeld wordt bij aanraking of irritatie van de triggerpoint op een andere locatie dan waar de oorspronkelijke oorzaak ligt. Triggerpoints kunnen pijn en stijfheid veroorzaken in spieren, maar kunnen ook bewegingsbeperkingen, tintelingen en verminderde kracht tot gevolg hebben.

Acupunctuur versus dry needling

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden, oppervlakkig in het lichaam geprikt. Deze naalden blijven langere tijd zitten en hebben een positief effect op energiebanen. Bij Dry needling wordt er meestal maar één naald gebruikt. Deze naald wordt pulserend in de spier bewogen. Het inbrengen van het naaldje voelt u niet, maar de aanspanning van de spier kunt u wel voelen. De aanspanning kan een krampachtig gevoel veroorzaken en een lokale pijnscheut geven. Ook kunt u de pijn voelen uitstralen naar een ander gedeelte van het lichaam.

Gabriëlle van den Broek-Kitslaar en Linda Lutgerink zijn deskundig op het gebied van Dry Needling en richt zich voornamelijk op spiergerelateerde klachten aan het bewegingsapparaat.

Onze Specialist

Gabriëlle

van den Broek - Kitslaar

Linda

Lutgerink

Maak nu een afspraak

Met één van onze specialisten.
Afspraak Maken