Klachten

Rugklachten


Wat is rugpijn?

Lage rugpijn is pijn die zich bevindt tussen de onderste ribben en bilplooien. De lage rugpijn kan vergezeld gaan met uitstraling naar één of beide billen en/of benen. Lage rugpijn komt in alle leeftijdsgroepen voor. 50 tot 80% van de volwassenen maakt in hun leven één of meerdere keren een episode met lage rugpijn door. Rugpijn kan één keer voorkomen, maar kan ook meerdere keren terugkomen. Dit zegt niets over de ernst van de klacht.

Meestal is sprake van lage rugpijn zonder aanwijsbare oorzaak. Termen die ook wel eens gebruikt worden zijn spit en lumbago. Zelfs wanneer de pijn erg hevig is, is meestal geen sprake van ernstige of blijvende schade. Dat betekent echter niet dat lage rugpijn niet erg beperkend kan zijn in het dagelijks leven. Activiteiten als lang staan, lang zitten, maar ook bewegen kunnen de pijn provoceren. Rugpijn heeft vaak te maken met de spieren, banden en gewrichten van de rug. In de meeste gevallen heeft rugpijn een goede prognose. Dat betekent dat de rugpijn vaak weer verdwijnt. Na drie maanden is ongeveer de helft van de mensen pijnvrij en is het fysiek functioneren hersteld.

In sommige gevallen spreken we van specifieke lage rugpijn, waarbij wel een aanwijsbare oorzaak gevonden kan worden. Hierbij kunt u denken aan een discushernia of kanaalstenose.

Behandelmogelijkheden

U kunt een afspraak maken bij één van onze specialisten.

Onze Specialist

Joost

de Veer

Matoin

Savi

Remy

Griens

Linda

Lutgerink

Maak nu een afspraak

Met één van onze specialisten.
Afspraak Maken