Wat is artrose?
Artrose is de meest voorkomende aandoening van het houding- en bewegingsapparaat, waarbij de heup en de knie tot de meest voorkomende lokalisaties behoren. Kenmerkend is een langzaam
en wisselend progressief verlies van gewrichtskraakbeen. Het risico op artrose neemt toe met de leeftijd, met een piek rond de 79 jaar, waarna het risico weer afneemt. Op basis van alleen
demografische ontwikkelingen is de verwachting dat het absolute aantal personen met artrose verder zal stijgen.
Wat zijn de symptomen?
Pijn is voor de meeste mensen het belangrijkste symptoom van heup- en/of knieartrose. Deze pijn treedt aanvankelijk op bij het starten van bewegen en bij langdurig belasten; de pijn neemt vaak toe naarmate de dag vordert. In latere fasen kan er ook pijn in rust en nachtelijke pijn zijn. Stijfheid bij artrose is meestal startstijfheid, die na enkele minuten verdwenen is. Aan de gewrichtsranden kunnen soms benige zwellingen (osteofyten) worden gevoeld, die gevoelig zijn bij druk. Naast benige zwelling kan er sprake zijn van wekedelenzwelling of zwelling in het gewricht. Karakteristiek voor artrose zijn crepitaties (krakend geluid), die worden gehoord en gevoeld, en waarschijnlijk worden veroorzaakt door ruwe gewrichtsoppervlakken en de benige verdikkingen aan de gewrichtsranden, die langs de gewrichtsbanden strijken. Soms treedt er in de heup of knie een ontstekingsreactie op van het synovium, een opvlamming of flare, die tot pijn, zwelling en temperatuurverhoging in het gewricht kan leiden. Een ander kenmerk van artrose is het ontstaan van bewegingsbeperkingen van het gewricht.
Zowel bij heup- als knieartrose kunnen er, ten gevolge van pijn, stijfheid, bewegingsbeperkingen, standsafwijkingen en/of instabiliteit, problemen ontstaan bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals lopen, traplopen, gaan zitten en opstaan, en sokken en schoenen aantrekken. Problemen met de stabiliteit kunnen leiden tot een gevoel van onzekerheid tijdens het uitvoeren van activiteiten. De stoornissen en de beperkingen in dagelijkse activiteiten kunnen leiden tot beperkingen in de maatschappelijke participatie, zoals werk, recreatie en/of sport.
Behandelmogelijkheden
U kunt een afspraak maken bij één van onze specialisten.
Sinds kort werken we met een behandelprogramma, genaamd GLA:D. GLA:D staat voor Good Life with osteoArthritis in Denmark en is een behandelprogramma voor mensen met heup- en knieartrose ontwikkeld door onderzoekers van The University of Southern Denmark (SDU). Gebaseerd op het succesvolle behandelprogramma in Denemarken, is het GLA:D® programma voor heup- en knieartrose nu ook in Nederland. Na een succesvolle pilot in de regio Eindhoven-Veldhoven, geïnitieerd vanuit het Máxima Medisch Centrum.
Wat is GLA:D?
1. Wetenschappelijk bewezen effectief behandelprogramma voor heup- en knieartrose
2. 10 jaar wetenschappelijk onderzoek, 100.000 patiënten in 10 verschillende landen
3. Pijnvermindering, verbetering van kwaliteit van leven, fysiek functioneren en afname van pijnmedicatie
Wordt GLA:D vergoed?
U krijgt tot 12 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Deze behandelingen vallen wel onder uw eigen risico. Voor extra behandelingen kunt u aanspraak maken op uw aanvullende verzekering of de behandelingen zelf betalen.
Kom ik in aanmerking voor GLA:D?
Uw huisarts kan u verwijzen naar een GLA:D fysiotherapeut of u kunt ook rechtstreeks contact opnemen met onze praktijk om een afspraak te maken. Voor de vergoeding van het programma is er in sommige gevallen een verwijsbrief van uw huisarts nodig. Weten of dit voor u het geval is? Kijk dan op de website van uw zorgverzekeraar voor de juiste informatie over de vergoeding van fysiotherapie en de noodzaak van een verwijzing bij heup- en knieartrose.
Remy Griens is deskundig op het gebied van GLA:D.