Klachten

Etalagebenen


Wat zijn etalagebenen?

Bij etalagebenen, ook wel claudicatio intermittens of perifeer arterieel vaatlijden genoemd, voeren de slagaders in uw benen te weinig zuurstof aan naar de spieren. Dit komt omdat deze slagaderen, vaak door aderverkalking, vernauwd raken. Hierdoor stroomt er minder of geen bloed naar de benen en ontstaat een zuurstofgesprek in de benen en/of voeten. Het hangt van de ernst van het zuurstoftekort af welke klachten dit geeft. 

Claudicatio intermittens wordt ingedeeld in vier stadia:

  • Stadium 1: er is sprake van aderverkalking, zonder typerende klachten
  • Stadium 2: U heeft last van etalagebenen waardoor uw loopstand wordt beperkt
    • Stadium 2a: loopafstand is meer dan 100 meter
    • Stadium 2b: loopafstand minder dan 100 meter 
  • Stadium 3: pijn in rust, trofische stoornissen (wondjes aan tenen, voet en enkel, verminderde beharing, nagelafwijkingen)
  • Stadium 4: necrose, gangreen (afsterven van weefsel)


Behandelmogelijkheden

De meest voorkomende behandeling bij claudicatio klachten is looptraining. Looptraining geeft het beste resultaat als u onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut aan de slag gaat. Om de pijnklachten te vermijden, gaan veel mensen op een aangepaste manier lopen. Dit kost veel extra energie en zuurstof. Bovendien kan een verkeerd looppatroon blessures veroorzaken. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut verbetert de looptechniek en de loopafstand.

Een betere looptechniek en loopafstand zorgt voor een afname van het zuurstofverbruik en draagt daarmee weer bij aan het verminderen van de pijnklachten. Voor het vaststellen van uw maximale loopafstand en conditie wordt een looptest op de loopband uitgevoerd. Deze test wordt gedurende de trainingsperiode regelmatig herhaald als evaluatie om het effect van de looptraining in kaart te brengen. De training kan naast lopen ook bestaan uit fietsen, roeien, krachtoefeningen, voorlichting/advies en huiswerkoefeningen. Samen met u wordt gekeken naar de best passende behandeling.

U kunt een afspraak maken bij onze specialist Gabriëlle van den Broek-Kitslaar. Gabriëlle zit aangesloten bij het Landelijk Netwerk Looptherapie, ook wel het Chronisch Zorgnet genoemd. Ze heeft hierdoor veel ervaring met de begeleiding van patiënten met etalagebenen. Doordat ze bij het netwerk zit aangesloten, is ze op de hoogte van alle ontwikkelingen en blijft ze zich bijscholen. 

Doordat wij aangesloten zijn bij het Chronisch Zorgnet wordt deze therapievorm vergoed door uw zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering.

Onze Specialist

Gabriëlle

van den Broek - Kitslaar

Maak nu een afspraak

Met één van onze specialisten.
Afspraak Maken